Előkerült a második kép

Augusztus 11-ei cikkemben Rembrant: Ecce Homo című képének előkerülésekor már találgattam, a harmadik Jézust ábrázoló kép felbukkanásával kapcsolatban. Vajon ki lesz a következő mester, akinek előbukkan egy rejtett helyen lévő műve. Talán Gióttó?
És itt a friss tegnapi hír: Párizs északi részén Compiègne közelében egy eladásra szánt ház konyhájának falán Cimabue (1240-1302) Krisztus passiója című képét fedezték fel, Firenze festőművészének korai reneszánsz remekművét.
A 20–24 cm méretű képet Eric Turquin francia művészeti szakértő tanulmányozta és megállapította, hogy az infravörös fény alkalmazásával végzett tesztek szerint „nem vitatható, hogy a festményt ugyanaz a kéz készítette”, mint a Cimabue más ismert munkáit. Értéke 4-6 millió Euro. Október 27-én Sensils-ben aukción kerül kalapács alá.

Cimabue Giottó mestere volt. A bizánci stílus megújítója. A bizánci művészetben az alakok stilizáltak, a jelenetek szimmetrikusak, a háttér aranyozott, az alakok pszichikailag elmélyültek.
Cimabue művészetével az új látásmód, a 3D-s ábrázolás irányába indult el, az élénkebb színek használata, a testformák életszerűbb ábrázolása felé, az ő útkeresését folytatta Gióttó.

Giottó elfogadtatta a természetesség új eszményeit és létrehozta a képszerű tér meggyőző érzését. Új, határozott irányt szabott. A következő évszázadok festői Giottó képszerű térábrázolását követték.
Kortársai rendkívül nagyra becsülték művészetét. Erről árulkodik, hogy Dante is megemlíti az Isteni színjátékban:
„Lám, festészetben Cimabue tartott
minden teret, és ma Giottót kiáltják:
s amannak híre éjszakába hajlott.”
(Purgatórium, XI. ének)

Úgy tűnik, elérkeztünk a gondolkodásunk, elképzeléseink megváltozásához, a 4 dimenziós felfogáshoz. Napjainkban olyan tények kerülnek elő, amik azelőtt ritkák voltak, kevesek által használatosak.
A változás az emberiség életformáját gondolkodását legalább ötszáz évig befolyásolni fogja.

Június 30-i cikkemben írtam Leonardo da Vinci Üdvözítő című képről.

Itt olvashatjátok a cikket a megkerült képről:
https://www.theguardian.com/…/woman-discovers-renaissance-m…

 

Kiegészítő információk